Cannonau
Hrozny Cannonau, známé také pod jménem Grenache ve Francii nebo Garnacha ve Španělsku, jsou hlavní odrůdou červeného vína pěstovanou především na Sardinii v Itálii. Tato odrůda je oblíbená pro svou schopnost adaptace na horké a suché klima, což je typické pro středomořské regiony.
Cannonau je známé pro výrobu robustních červených vín s plnou chutí a vysokým obsahem alkoholu. Vína z této odrůdy mají charakteristickou tmavě červenou barvu a nabízí bohaté aroma červených bobulí, koření a někdy i náznaky tabáku nebo kůže.
V chuťovém profilu vína Cannonau dominují tóny zralého červeného ovoce jako jsou třešně a maliny, často doplněné o nuance vanilky, čokolády nebo kávy, které pocházejí z doby zrání ve dřevěných sudech. Tato vína jsou také známá svou dobrou strukturou tříslovin, které podporují potenciál vína k dlouhodobému stárnutí.
Tradičně se Cannonau pěstuje v starých vinicích, kde hluboké kořeny vinné révy pronikají do minerální bohaté půdy a přispívají k unikátnímu charakteru a koncentraci vína. Na Sardinii je Cannonau často spojováno s dlouhověkostí jeho obyvatel, což je připisováno vysokému obsahu antioxidantů v těchto vínách.
Vinaři na Sardinii dnes stále experimentují s metodami pěstování a vinifikace, aby co nejlépe využili potenciál této odrůdy a vytvořili vína, která odrážejí jedinečnost místního terroiru. Vína z odrůdy Cannonau jsou skvělým doprovodem k silným a výrazným jídlům, jako jsou grilované maso, zvěřina nebo zralé sýry.
Cannonau tedy představuje klíčovou součást sardinské vinařské kultury a je ceněno milovníky vína po celém světě pro své bohaté chutě a aromatický profil.