Carmenere
Ačkoliv odrůda hroznů Carmenere původně pochází z Francie a největší slávy dosáhla v Chile, v posledních letech si získává oblibu i v Itálii. První výsadby se v Itálii objevily teprve nedávno, ale už teď je jasné, že má Carmenere na Apeninském poloostrově velký potenciál.
Ideální podmínky pro pěstování Carmenere našli vinaři především v regionech Veneto, Friuli a Toskánsko. Zdejší klima s horkými léty a mírnými zimami svědčí pozdnímu zrání hroznů, které je pro tuto odrůdu typické. Italská vína z Carmenere se vyznačují plnou chutí s tóny červeného ovoce, koření a často i s lehkým nádechem kouře a tabáku.
Díky svému charakteru se Carmenere skvěle hodí k typicky italským pokrmům, jako jsou těstoviny s masovými omáčkami, pizza nebo grilované maso. Některá italská vinařství také experimentují s kupážemi Carmenere a tradičních místních odrůd, jako je Sangiovese nebo Montepulciano, což přináší zajímavé a originální výsledky.
Přestože má italské Carmenere zatím poměrně krátkou historii, už teď sklízí uznání odborníků i oblibu u konzumentů. Mnozí věří, že by se časem mohlo stát jedním z charakteristických vín Itálie, podobně jako se to povedlo v Chile. Rozhodně se tedy vyplatí tuto odrůdu sledovat a ochutnávat zajímavá vína, která italští vinaři z Carmenere produkují.