Montepulciano
Odrůda hroznů Montepulciano je jednou z nejvýznamnějších a nejtradičnějších v Itálii. Původem z regionu Abruzzo na středovýchodním pobřeží Apeninského poloostrova, Montepulciano je dnes pěstována i v dalších částech Itálie, jako jsou Marche, Molise nebo Umbrie. Díky svým vlastnostem a charakteristickým vínum si získala širokou oblibu jak mezi vinaři, tak konzumenty.
Montepulciano je známá svou schopností produkovat plná, hutná červená vína s hlubokou rubínovou barvou. Typická vína z této odrůdy mají bohaté ovocné aroma s tóny třešní, černých rybízů a švestek. Na patře se objevují jemné kořeněné nuance spolu s dobře vyváženými taniny, což činí tato vína ideálními pro stárnutí.
Vinaři často využívají Montepulciano pro výrobu robustních červených vín, která se skvěle hodí k tradičním italským jídlům, jako jsou lasagne, osso buco, a další těstoviny a masové pokrmy. Odrůda je také oblíbeným partnerem pro míchání s jinými místními hrozny, čímž vznikají zajímavá cuvée, která zvýrazňují regionální charakter daného vína.
Montepulciano d'Abruzzo je jednou z nejznámějších vinět této odrůdy, kterou ocení jak znalci vína, tak běžní konzumenti. Vstup do světa Montepulciana je jako objevování bohatství italských vinic, které nabízí komplexní a uspokojivé zážitky pro všechny smysly.
Populárnost a uznání této odrůdy neustále roste nejen v Itálii, ale i na mezinárodní úrovni. Milovníci vína, kteří hledají autentický a hluboký zážitek, by měli Montepulciano rozhodně zařadit do své ochutnávkové cesty. Je to odrůda, která ukazuje to nejlepší z italské vinařské tradice a nabízí neopakovatelné a bohaté chuťové zážitky.