Nerello Cappuccio
Nerello Cappuccio je jednou z tradičních odrůd červeného vína pěstovaných především na svazích Etny na Sicílii v Itálii. Často je zastiňována svým známějším "sourozencem" odrůdou Nerello Mascalese, ale Nerello Cappuccio má své jedinečné kvality, které přidávají směsím charakter.
Odrůda Nerello Cappuccio je známá pro své temně rubínové barvy a méně intenzivní tělo ve srovnání s Nerello Mascalesem. Má vysokou úroveň tříslovin a kyseliny, které přispívají k jejímu potenciálu stárnutí, ale samotná má tendenci produkovat měkčí vína s menším tělem.
Ve vůni a chuti vína z Nerello Cappuccio můžeme často nalézt nuance červených ovocí jako jsou třešně a maliny, doplněné o jemné nuance bylinek a koření. Díky své struktury a aromatickému profilu je často využíváno v kupažích s Nerello Mascalese, kde Nerello Cappuccio přidává měkkost a aroma, zatímco Nerello Mascalese dodává strukturu a dlouhověkost.
Tato odrůda se dobře hodí k široké škále jídel, od tradičních sicilských pokrmů jako je caponata (sicilský zeleninový salát) až po různé druhy masa, zejména vepřové a drůbež. Přestože je Nerello Cappuccio méně známý na mezinárodní scéně, postupně si nachází cestu do vědomí vinařů, kteří oceňují jeho příspěvek k komplexnosti a harmonii sicilských červených vín.
Jeho jedinečné vlastnosti a adaptabilita na vulkanické půdy Etny činí z Nerello Cappuccio odrůdu, která stojí za pozornost milovníků vína, kteří hledají autentické a expresivní víno z jedné z nejvíce dynamických vinařských oblastí Itálie.