Nero d’Avola
Hrozny Nero d'Avola, známé také jako (calabrese pizzuto, calabrese nero, calabrese dolce, calabrese d'Avola), jsou považovány za jednu z nejdůležitějších a nejrozšířenějších červených vinných odrůd na Sicílii v Itálii. Tato odrůda je zvláště oblíbená díky své adaptabilitě na teplé a suché klima, které je typické pro středomořský region.
Nero d'Avola produkuje tmavě zbarvená vína s plnou chutí a silným tělem, která jsou známá svým vysokým obsahem tříslovin a alkoholu. Charakteristické jsou pro ně hluboké tóny tmavého ovoce jako jsou švestky a černé třešně, s náznaky koření a černého pepře.
Vinice Nero d'Avola často využívají tradiční metody pěstování, které umožňují révě dostatečnou expozici slunci a optimalizují zrání hroznů. Tato odrůda je často používána jak pro výrobu varietních vín, tak jako součást směsí, kde přispívá k větší komplexnosti a struktuře vína.
Ve výrobním procesu mohou vína z odrůdy Nero d'Avola zrát v dřevěných sudech, což přidává další rozměr jejich profilu s tóny vanilky, kávy a karamelu. Díky své robustní struktuře a výraznému chuťovému profilu mají vína z Nero d'Avola výborný potenciál pro stárnutí, během kterého se jejich chutě zaoblení a třísloviny změkčí.
Vína z Nero d'Avola jsou skvělým společníkem k silným a výrazným jídlům, jako jsou pikantní masa, grilované pokrmy a zralé sýry. Odrůda Nero d'Avola je nejen stále více populární mezi milovníky vína na Sicílii, ale i na mezinárodní scéně, kde je ceněna pro svou unikátní chuť a adaptabilitu na různé vinařské styly.